Kőszeg

Kőszeg és Szombathely környéke, az Alpokalja az ország egyik legnépszerűbb kirándulási célpontja.

Dunántúl legmagasabb hegysége, a Kőszegi-hegység lábánál fekvő Kőszeg vitathatatlanul Magyarország egyik legszebb kisvárosa, szinte érintetlenül fennmaradt, középkori hangulatú belvárosával, legendás várával, színvonalas szállásaival és vendéglátóhelyeivel.

Kőszeg leghíresebb látnivalója a közelmúltban teljesen felújított, híres Jurisics-vár, és a város főtere, a Jurisics tér bájos, ódon hangulatú házaival, kétségkívül hazánk egyik legcsodásabb kisvárosi főtere.

A határon átnyúló Kőszegi-hegység az osztrák-magyar Írottkő Natúrpark része, ahol a bakancsos turisták igazán elemükben érezhetik magukat a kitűnően jelzett turistautakkal átszőtt, már-már alpesi hangulatú hegyek között. Számos népszerű kirándulóhely vonzza a látogatókat, a legmagasabb ponttól, a határ által kettészelt, kilátó koronázta Írottkőtől, a bájos Szent Vid kápolnán, a Hétvezér forráson át a gyönyörű panorámájú kőszegi Kálvária-hegyig.

A hegység lábánál megbújó kis falvak is számos szép látnivalóval büszkélkedhetnek, a rusztikus cáki pincesor, a bozsoki Sibrik-kastély, a velemi vízimalom mind megannyi érdekes célpont.

A hegység osztrák oldala is bővelkedik szép helyekben, a legnépszerűbb nevezetesség, a fenséges erdőben, egy sziklacsúcson magasodó, Léka büszke lovagvára. A várak kedvelői további szépségeket találhatnak Borostyánkőn, illetve Városszalónakon. Máriafalvát pedig csodálatos késő gótikus temploma miatt érdemes felkeresni.